Реквием за една наркоманска история

9 години по-късно и аз гледах „Реквием за една мечта”

Requiem_for_a_dream

Режисьор Darren Aronofsky, с участието на Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans.

От всички филми, които изгледах през последната седмица нито един не успя да ме ужаси до толкова, че да пиша за него.

Ако не сте гледали „Реквием за една мечта” – това е историята на четирима души. Четирима наркомана. Джарет Лето (секс символа на моето тийнейджърство) е във фокуса на събитията. Другите трима са майка му, гаджето му и „бизнес” партньора му. Историята проследява пътя на пълната им деградация.

Впечатляващ монтаж, чудесна режисура, страхотна игра!

Филмът започва бавно и постепенно темпото се вдига. Героите са добре развити, кадрите – гротескни. Има много контрасти, много емоция, състояния. Има бързи кадри, добре комбинирани със звук, които като че ли ти отварят мозъка и изсипват ужас в него. Може да се каже, че са сюрреалистични сцени, които безпощадно удрят директно в подсъзнанието, като подминават реалността. Добро попадение е, че наркоманията е буквално сравнена с умопомрачаващата пристрастеност към тъпи телевизионни предавания. Има страхотни портрети, на изгубени хора, останали без ценности, без цели. Има добра актьорска игра. Има брутални моменти, има точни реплики. Няма смисъл!

Ужасен филм!

Това, което не харесвам в повечето български филми е че следват една специфична драматургична линия – лошо – лошо – много лошо – още по-лошо – е, са си еб@ майката! „Реквием за една мечта” е точно такъв филм. В него няма капчица надежда. Предполагам, че идеята е да покаже на господин кинозрителя колко лошо е да си наркоман, това което не разбирам е какво му остава на горкичкия господин зрител след този филм, освен да отиде и да се надруса, за да забрави за ужасяващата реалност в която живее.

„This is not a film for the weak of mind or soul.” James Berardinelli

Твърде несъгласна съм с господин Berardinelli, тъй като силата е не да поемеш/потънеш в „лайната”, а да намериш изход от тях, да покажеш красивото, доброто, да дадеш надежда. Да, интересно е да задълбаеш в нечий болен мозък, да разбереш слабостите, но това само по себе си не дава смисъл. Това е просто констатация, плакат, но не и призив!

Филмът е може би обратното на Flashbacks of a Fool, само че там режисурата определено не е толкова слаба, колкото тук го няма смисъла.

Advertisements

4 thoughts on “Реквием за една наркоманска история

 1. малко не съм съгласна с теб… идеята на филма е да покаже различните страни на и пътища към наркоманията и колко безсилни могат да бъдат хората – да, но дава избор – показва именно как това се случва на слабите хора, покозва и как се предават хората, точно като във фазите преди смъртта. Ако не си “weak of mind or soul” никога не би го допуснал. Филмът прави и асоциация с началото и края, ако се сещаш как се свиват като в утроба в последния кадър, много добре изобразява как слабостта и глупостта се припокриват и водят до едно и също нещо – много добро паралелно представяне на майката и сина, супер ясно послание.
  Не съм съгласна, че е просто констатация, защото той ти показва как се стига до там, нещо непонятно за широката публика. Да – не ти казва кое е добро и кое е лошо, но ти гледайки филма и сам можеш да се досетиш и според мен е призив, и то доста силен. Ако някой ти каже, че наркотиците са ужасно нещо ти би ли се ужасила? но от филма се ужаси, нали?! :)
  Абе с две думи искам да кажа, че за мен това е един от най-яките филми, любим – музиката също :P

 2. Good point! Музиката е супер, да :) Според мен обаче това е твоята интерпретация… Не мисля, че авторът достатъчно добре е защитил посланието, което пък е мое субективно мнение, именно защото показва само ужаса! По принцип това, което мисля за филмите и изкуството е че трябва да възпитават, не да отвращават. За целта трябва да има контрапункти – хубавото. Ако имаше един силен и добър герой, макар и второстепенен, без да разваля експресивността на разказа, нещата щяха да изглеждат съвсем различно!

  Има хора, които са малко слаби и леко глуповати и за тях трябва да се мсили :) :P

 3. priceless :)

  ne sum gi prochel oshte vsichkite mmm no tova beshe spot on.
  podrobno, informativono i zabavno napisano.

  Tania, triabva da gledash Layer Cake. :)

  i iskam da mi pusnesh tvoito review na Touching the Void :p

 4. Just want to say what a great blog you got here!
  I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

  Thumbs up, and keep it going!

  Cheers
  Christian, watch south park online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s