Up The Revolutionary Road

Обща мечта vs „безнадеждна празнота”

Снощи отново ми се случи да изгледам един след друг два тематично свързани филма “В небето” и „The Revolutionary road” (За който преди малко писах тук).

Film Review Up

„В небето” (UP) е изключително симпатична 3D анимация на Pixar/Disney. Филмът е приказна, много човешка история, засяга тежки въпроси, добре захаросани, та да стават и за деца. Повече за техниката (първият триизмерен на Pixar) и сюжета -> в „Програмата”

Общото във “В небето” и “The Revolutionary Road”

…е общата мечта. И в двата филма има семейна двойка, и в двата филма имаме „безнадеждна празнота”.

ПАРАЛЕЛ

„В небето” – много любов. Момче и момиче, после мъж и жена, накрая баба и дядо имат обща мечта (генерирана от момичето, възприета от мъжа) да имат къща над водопад в Южна Америка. Не я осъществяват, но се радват на живота междувременно. Тя умира.

„The Revolutionary Road” – много страст. Момче и момиче, после мъж и жена. Имат обща мечта (генерирана от жената, вдъхновена от момчето) да отидат да живеят в Париж. Не я осъществяват, но не се и радват на живота междувременно. Тя умира.

Доста са подобни, а?

Film Review Up

Няма смисъл да се вдълбавам в сравнителен анализ на драматургията, изразните средства и героите – би било дълго и безсмислено. Все пак става въпрос за детска анимация срещу игрална драма. Това което препоръчвам е да гледате „В небето” след “The Revolutionary Road” за по-добро самочувствие и оптимизъм!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s